Gault&Millau : Boury uit Roeselare op 1, Glenn Verhasselt (Sir Kwinten) Chef van het Jaar
Voor een publiek van ruim 2000 restauranthouders, journalisten en partners presenteerde Gault&Millau de 22e editie van de Belux Gids. De anonieme inspecteurs van de gids bezochten in 2024 de beste restaurants van het land, wat resulteerde in een gids met meer dan 1400 adressen, inclusief 135 nieuwkomers en 163 stijgers.
De Chef van het Jaar, de Jonge Chefs van het Jaar en de hoogste nieuwkomers
De titel van Chef van het Jaar 2025 gaat dit jaar naar Glenn Verhasselt van restaurant Sir Kwinten in Lennik. “Glenn is zonder twijfel een van de primussen van zijn generatie. Het is onze taak als Gault&Millau om zo’n uitzonderlijke talenten snel onder de aandacht te brengen. Hij kookt klassiek maar elegant en is op 33 jaar reeds een van onze fijnste sauciers. Glenn levert consistent gerechten af die een grote maturiteit en smaakbalans verraden.” aldus de redactie.
“Je kan in Sir Kwinten zowel voor een, gezien de geboden kwaliteit, scherp geprijsd menu kiezen of voluit à la carte gaan. Wat we bijzonder waarderen. Die keuzevrijheid is immers vandaag helaas verre van evident”, vult CEO Marc Declerck aan.
Tot Jonge Chefs van het Jaar worden dit jaar bekroond: Alex Verhoeven (restaurant Hert in Turnhout, restaurant Seir in Kasterlee en restaurant Bink in Turnhout) voor Vlaanderen; François-Xavier Simon (restaurant Bistrot Blaise in Marche-en-Famenne) voor Wallonië; en Elliott Van de Velde (restaurant Entropy in Brussel) voor het Brussels Gewest.
De hoogste nieuwkomers zijn dit jaar: Haut in Oostende voor Vlaanderen met een score van 15,5/20 en 3 koksmutsen; Le Beau Rivage by Curtis in Dave voor Wallonië met een score van 14/20 en 2 koksmutsen; en Quartz in Brussel voor het Brussels Gewest met een score van 14/20 en 2 koksmutsen.
Ook aan de top van de Belgische gastronomie zijn er enkele belangrijke stijgers en wijzigingen. Hof Van Cleve komt onder leiding van chef Floris Van Der Veken binnen met een score van maar liefst 18/20 en 4 koksmutsen. Bozar Restaurant (Brussel), La Table de Maxime (Paliseul) en Sir Kwinten (Lennik) behalen een score van 17,5/20 en eveneens 4 koksmutsen. 17/20 punten en 4 koksmutsen zijn dit jaar nieuw weggelegd voor Colette (Averbode), Cuines,33 (Knokke-Heist) en Menssa (Brussel). Oak in Gent wordt dit jaar beloond met een score van 16,5/20 en 3 koksmutsen. 4 zaken behalen een score van 16/20 en 3 koksmutsen: Arden (Rochefort), Eed (Leuven), Nebo (Antwerpen) en Willem Hiele (Oudenburg).
De Jaarlijkse thematische Laureaten
Daarnaast worden zoals elk jaar thematische laureaten bekroond:
- Gastheer van het Jaar: Peter Van den Driesschen (Kelderman, Aalst)
- De 'prijs-plezierverhouding' van het Jaar: Maison D (Ronse) voor Vlaanderen, Au Repos de la Montagne voor Brussel en Pluriel (Libin) voor Wallonië.
- Italiaans Restaurant van het Jaar: l’Angelo Rosso (Sint-Truiden)
- Aziatisch Restaurant van het Jaar: Maïnoï (Braine-l’Alleud)
- Het mooiste terras: La Rigue (Knokke-Heist)
- Het mooiste restaurant design: Stable (Edegem)
- Brasserie van het Jaar: La Table du Tribeca (Gerpinnes)
- Sommelier van het Jaar: Nicolas Campus (Les Gribaumonts, Mons)
- Dessert van het Jaar: Marie Trignon (La Roseraie, Modave)
- Gastro-bistro van het Jaar: Elders (Gent)
- Groentemenu van het Jaar: Cécila By Mélanie Englebin (Ottignies)
- Wijnkaart van het Jaar – Belgische wijnen: Merlijn (Zonnebeke (Beselare))
- Wijnkaart van het Jaar: Le Grand Verre (Durbuy)
- Ambachtsman van het Jaar: Bert Jan Michielsen (The Butcher’s Son, Antwerpen)
- De 3 Ontdekkingen van het Jaar: Jean-Philippe (Ingelmunster) voor Vlaanderen, Babam voor Brussel en Maison - Lieu de Partage (Jodoigne (Mélin)) voor Wallonië.
Er zijn dit jaar ook twee nieuwe awards:
- Kaas Experience van het Jaar: Attablez-vous (Namur)
- Lifetime Achievement Award: Jean-Pierre Bruneau.
De H!P Awards : ook in de Kempen Neteland - kijk HIER
De H!P-selectie verzamelt trendy en hippe restaurants waar concept en sfeer centraal staan, maar waar de kwaliteit van eten en drinken altijd voldoet aan de Gault&Millau standaard.
Binnen de H!P-selectie zijn er drie winnaars voor 2025 gekozen: Paroles Paroles in Oostende, Batch in Brussel en Cagette in Namen. Ontdek de volledige selectie op gaultmillau.be/hip.
Nieuwe classificatie van koksmutsen en scores
Er is dit jaar ook een nieuwe classificatie van koksmutsen en scores. De restaurants met 12 & 12.5 op 20 krijgen nu ook 1 koksmuts.
De restaurants met 13 en 13.5 krijgen 2 koksmutsen.
De andere punten/toques blijft idem vorig jaar.
Extra cahiers in de gids
De Gault&Millau gids is ook dit jaar veel meer dan alleen een restaurantgids. In de 22e editie presenteert de uitgever, naast het H!P-cahier, nog drie andere smaakvolle cahiers:
- ‘Great Cocktail Bars’: een selectie van de beste cocktailbars in België, waarbij Fugazi in Gent werd uitgeroepen tot Cocktailbar van het Jaar 2025.
- ‘Finest Chocolatiers’: de selectie van Gault&Millau met de beste chocolatiers.
- De ‘Gault&Millau Luxembourg gids’: de adressen uit deze gids zijn ook opgenomen in een apart cahier binnen de gids.
Sterk groeiende online aanwezigheid
De Gault&Millau website is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de populairste restaurantwebsite van het land, met meer dan 200.000 unieke bezoekers per maand. De gratis toegankelijke site biedt een overzicht van alle restaurants, H!P-restaurants, chocolatiers en cocktailbars, en is dankzij de uitgebreide zoekmogelijkheden bijzonder gebruiksvriendelijk. Daarnaast kan men via de homepage bij vrijwel alle restaurants uit de gids reserveren met slechts een paar klikken. Met de geavanceerde zoekfunctie, bereikbaar via de knop “beschikbaarheid” op de homepage, kan men eenvoudig zoeken op beschikbaarheden, afgestemd op tijdstip (lunch of diner), aantal personen en datum. Ook op het vlak van online content nam Gault&Millau in 2024 diverse initiatieven om de beste culinaire adressen van ons land nog meer en beter onder de aandacht te brengen.
32.500 gidsen verkocht in de voorverkoop
Ondanks het digitale succes blijft de gedrukte gids enorm populair, benadrukt CEO Marc Declerck. De voorverkoop van maar liefst 32.500 exemplaren, bijna 10% meer dan vorig jaar, onderstreept deze populariteit. Hiermee blijft Gault&Millau met ruime voorsprong de marktleider in de Belgisch-Luxemburgse sector. Marc Declerck spreekt zijn dank uit aan de trouwe partners die de realisatie van de gids mogelijk maken, evenals aan het voltallige Gault&Millau-team dat zich dagelijks inzet om de gids zo objectief en realistisch mogelijk te houden.
De Gault&Millau Belux gids 2025 ligt vanaf midden deze week in de boekhandel voor 34 euro en is ook te bestellen via de website shop.gaultmillau.be.
Kempen : Alex Verhoeven restaurant Hert in Turnhout verkozen tot Jonge Chef van het Jaar
Alex Verhoeven opende zijn bekende restaurant bovenin de Turnovatoren 5 jaar geleden. De titel Jonge Chef van het jaar is een erkenning van Gault&Millau. Zijn restaurant zelf scoorde ook een mooi 15,5 op 20 in de gerenommeerde restaurantgids.
Daarnaast haalden ook nog 2 andere restaurants waarin Verhoeven actief is een erkenning in de gids, De Seir in Kasterlee en Bink in Turnhout.
Neteland :
Julienne Noorderwijk Herentals stijgt naar ▲13,5
Nr. 12 by Helsen Herentals 13,0
Link 21 Herentals 12,0
Les Deux Herenthout 13,5
Olen : restaurants De Coupé en Denis uit Olen komen voor de eerste keer in de Gault&Millau-restaurantgids. Beide restaurants behaalden een score van 13/20. Denis is een nieuwkomer.
straks meer.